اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی عوارض جسمی و روانی بسیاری دارد و از مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی جامعه به شمار میرود. عوارض ناشی از اعتیاد باعث رکود اجتماعی در زمینههای مختلف میشود و تهدیدی جدی برای سلامت جامعه است. اگر علل گرایش افراد به مواد مخدر بررسی و برطرف نشود، درمان جسمی و روانی نیز نتیجه بخش نخواهد بود.
طبق نظر کارشناسان ریشه کن کردن اعتیاد به طور کامل امکان پذیر نیست ولی میتوان با تلاش و تدبیر آن را کنترل کرد و با ارتقا سطح آگاهی افراد جامعه باعث پیشگیری از اعتیاد شد.
همه انواع مواد مخدر میتواند آسیبهای جبران ناپذیری در حوزههای روانی، بهداشتی، اجتماعی و خانوادگی به آحاد جامعه وارد کند اما به واسطه فریبهای فرهنگی و ایجاد باورها و نگرشهای غلط که به ویژه در فضای مجازی وجود دارد، نوجوانان و جوانان به سمت و سوی مواد مخدری مانند گُل جذب میشوند که برای سلامت آنها تهدیدی بسیار جدی است.
بر اساس آخرین آمار مرکز تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر، ۱۴.۸ درصد از مصرفکنندگان گل، دانشجویان و ۳.۷ درصد، دانشآموزان هستند. در جمعیت معتادان هم، حشیش و گل با فراوانی ۴.۴ درصد، در رتبه دوم و بعد از تریاک است. ۳۳.۳ درصد مصرفکنندگان گل، بیکار و ۵۱.۹ درصد مصرفکنندگان گل در گروه سنی ۱۵ تا ۲۹ سال هستند.
کارشناسان نشستن درکنار فرزندان و برقراری ارتباط و صحبت کردن پیرامون رفتارهای پرخطر را از مهمترین، کمهزینهترین و اثربخشترین، رفتار در ایمن سازی و توانمندسازی نوجوانان در بحث اعتیاد می دانند.
قاسم صاحبی، کارشناس ارشد شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی در گفتوگو با خبرنگار تحریریه جوان قدس در پاسخ به این سوال که مصرف مواد مخدر در زندگی فردی و اجتماعی افراد معتاد چه پیامد هایی دارد، گفت: ثاثیرات مصرف مواد مخدر اول از همه زندگی فردی، مصرف کننده را تحت تاثیر قرار میدهد، سپس خانواده آن فرد هم دچار آسیب میشوند، به این ترتیب اول نهاد جامعه یعنی خانواده دچار تزلزل میشود.
شایعات و باورهای غلط در زمینه اعتیاد
وی با تاکید بر اینکه باورهای غلط در مورد مصرف مواد مخدر، کلید حربه فروشندگان است، بیان کرد: والدین باید باورهای غلط و گول زننده در مورد مصرف مواد مخدر را بشنوند و حتما اطلاعات و آگاهی خود را در این زمینه بالا ببرند. مهم ترین نکته این است که اطلاعات کسب شده را به شیوه ای صحیح به فرزندان خود منتقل کنند تا از ورود آنها به دنیای مخدر جلوگیری کنند.
این کارشناس افزود: یکی از باورهای غلط که حربه فروشندگان است مربوط به تبلیغ افزایش تمرکز افراد با مواد مخدری خاص است. به این روش جوانان زیادی مبتلا به اعتیاد شده اند.
صاحبی با اشاره به اینکه دلایل گرایش مصرف مواد مخدر چند وجهی هستند، گفت: مصرف مواد مخدر و گرایش به آن وجه ثابت و مشخصی ندارد. موارد مختلف ست به دست هم میدهند و باعث گرایش فرد به مواد مخدر می شود.
قاسم صاحبی در پایان بیان کرد: گرایش به اعتیاد قابل پیش بینی و پیشگیری است. در شروع ماجرا والدین باید سواد رسانه ای و اطلاعاتی خود را بالا ببرند و بچه ها را آگاه کنند. بعد از آن نوبت به جامعه می رسد. تا رکن خانواده قدمی برندارد در این زمینه نمی توانیم موفق شویم.
ناهید آذرنوش_ خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما